STUDIEBELASTING

Het goed volgen van een cursus kost tijd. Niet even een uurtje tussendoor je opdracht fotograferen.

Soms gebeurt het dat een cursist te weinig inzicht heeft in het aantal uren dat nodig is om alles uit een cursus/workshop te halen en daarmee optimale vooruitgang te boeken.
We willen je graag attenderen op de verschillende manieren waarop geïnvesteerd kan/moet worden om maximale resultaten te behalen gedurende een cursus of tijdens een workshop.

Voorbereiding
Naast het aantal uren dat een cursus in beslag neemt, raden wij je aan om circa twee uur in de week te reserveren voor het voorbereiden, maken en bewerken van de foto’s van je opdracht. Er gaat vaak meer tijd in zitten dan je had verwacht.

Studiemateriaal
Wij werken constant aan de verbetering van de cursussen en workshops en proberen zo veel mogelijk te anticiperen op de behoeften van onze cursisten. Enkele cursussen worden bijvoorbeeld voorzien van een uitgebreid naslagwerk dat een goede ondersteuning biedt aan de praktische oefening en ervaring die tijdens de cursus of workshop opgedaan wordt. Het lezen van dit studiemateriaal kan in deze gevallen ook tijd in beslag nemen.

Tijd
Het aantal uren studiebelasting (theorie en praktijk) is een gemiddelde. Uiteraard zijn er veel onderlinge verschillen in de hoeveelheid tijd die nodig blijkt voor voldoende voorbereiding. Deze verschillen zijn vaak het resultaat van de al dan niet aanwezige voorkennis. Natuurlijk speelt de aard en duur van de desbetreffende cursus of workshop ook een belangrijke rol.

Extra kosten
Naast de kosten voor de cursus of workshop moet je rekening houden met bijkomende kosten zoals reiskosten, de aanschaf van een USB-stick of de printkosten van de afdrukken die eventueel gemaakt moeten worden. Bij elke cursus neem je de foto’s van de opdrachten mee op een USB-stick. Volg je een Zoom-les, stuur dan de bestanden van tevoren met Wetransfer naar ons toe.

Nabewerken
Een foto wordt niet alleen gemaakt in je camera maar ook met behulp van de computer (vroeger de donkere kamer, de doka). Voor alle cursussen (behalve de Beginnerscursus) en workshops (behalve bij de Introductie workshop) is het daarom belangrijk dat fotobestanden nabewerkt kunnen worden op een computer (Apple of Windows). Voor de standaard foto-nabewerking is het programma Lightroom Classic CC aan te bevelen. Dit programma kan je uitproberen bij Adobe. 

Er  zijn ook meer nabewerkingsprogramma’s zoals CaptureOne, Luminar, DarkTable en Gimp.